Изненада! Турция смята САЩ за заплаха, не Русия

Общество
07:55 - 24 Юни 2021
2012
Изненада! Турция смята САЩ за заплаха, не Русия

Почти две трети от хората в Турция биха гласували "за" членство в Европейския съюз и смятат, че то добро за страната им, вместо обръзване със САЩ. При младите (18-24 ч.) резултатът е с десетина пункта по-висок.

Освен това над една трета от респондентите смятат, че Турция трябва да си сътрудничи най-близко със страните от ЕС (42% при младите). Русия са посочили едва 14%, САЩ - на 9. При хората между 18 и 24 г. доверието към ЕС е особено високо - 52%.

Това сочи проучване на американския мозъчен тръст German Marshall Fund, което обаче показва далеч по-негативно отношение към Съединените щати - иначе партньор в НАТО, където самата Турция е с втората най-голяма армия, пише „Дневник”.

Голяма част от 2006 участници (над 41%) са на възраст между 46 и 87 г. Повечето са в градовете, половината са със средно образование и работещи. Проучването е осъществено през март и април 2021 г.

Турското обществено мнение, изглежда, възприема ЕС като най-близкия партньор по международни въпроси и тенденцията е "по-силна във възрастовата група между 18-24 г.", се казва в представянето на проучването. "Смята се, че ефективността на ЕС в решаването на проблемите по света в сравнение с други държави или групи държави би довела до по-добри резултати за по-голямата част от човечеството и тази теднецтия е дори по-силна във възрастовата група 18-24 г."

"ЕС само отлага турското членство"

На референдум за членство - което според множество експерти в момента е "по-далеч" от всякога заради годините на напрежение между ЕС и Турция - 34.9 на сто със сигурност биха гласували "да", 25.2% - вероятно с "да".

Сборът на категорично и вероятно гласуващите с "не" би бил малко под 30%. При младите той едва би надхвърлил 20 на сто.

От друга страна, почти две трети смятат САЩ са най-голяма заплаха за интересите на Турция, много по-малко са възприемащите така Гърция или Русия.