Изненада: Утре гласуват за свикване на Велико Народно събрание

Политика
21:16 - 24 Ноември 2020
8346
Изненада: Утре гласуват за свикване на Велико Народно събрание

Управляващите изненадващо са включили в дневния ред на парламента за сряда решението за свикване на Велико Народно събрание (ВНС). Точката е посочена като първа в дневния ред на заседанието утре, 25 ноември. Това стана ясно в края на работния ден днес, а депутати от всички цветове, включително и от ГЕРБ, не скриха изненадата си пред репортер на Lupa.bg. 

Само допреди дни председателят на временната комисия за новата конституция Десислава Атанасова говореше за предстоящи дискусии с експерти по проекта и не се очакваше толкова скорошно гласуване на предложението, което сякаш изглеждаше забравено от управляващите през последните месеци. Така решението ще бъде взето, без да е имало реални дебати по предложенията.

Това е поредната стъпка в процедурата по приемане на нова конституция, макар че към момента няма изгледи тя да завърши успешно, тъй като за свикване на ВНС са нужни над 160 гласа, а от БСП и ДПС вече публично обявиха, че няма да подкрепят инициативата. Под внесения проект за решение са се подписали от 127 депутати от ГЕРБ, "Обединени патриоти" и "Воля" на Веселин Марешки.

Че ГЕРБ ще внесат нова конституция обяви премиерът Бойко Борисов в разгара на антиправителствените протести през лятото. Тогава той обясни, че така ще се рестартира държавата и ще бърза да го направи. Обяви и дата за гласуването - 4 ноември, но тази дата отмина, а до днес нямаше изгледи гласуването да се проведе скоро. Борисов тогава обеща, че ще подаде оставка в деня, в който парламентът гласува такова решение. Към момента такъв сценарий е много малко вероятен, коментираха депутати от управляващата коалиция.

За обсъждане на проекта и внасяне на евентуални промени в него управляващите сформираха парламентарна комисия, която бе оглавена от депутатката от ГЕРБ Десислава Атанасова. Опозицията отказа да участва в комисията, която пък досега е имала едно-единствено заседание. Президентът Румен Радев пък заяви, че тя противоречи на действащия основен закон и сезира Конституционния съд. Очаква се той да се произнесе идната седмица, а според депозираните пред него становища на различни юристи комисията на ГЕРБ е противоконституционна. Именно изчакването на решението на КС е и обяснението на управляващите за липсата на заседания на комисията.

Припомняме, че за да бъде свикано ВНС, трябват повече от 160 гласа, а управляващите на този етап не разполагат с толкова. Дори отцепниците от левицата все пак да подкрепят решението, то пак би събрало най-много между 143 и 146 гласа подкрепа, ако групите на БСП и ДПС останат твърдо против. Засега няма индикация те да са променили становището си, но са възможни и изненади, особено в навечерието на задаващия се локдаун, коментира неофициално депутат от ГЕРБ пред репортер на Lupa.bg.

Само преди дни Венецианската комисия към Съвета на Европа излезе със становище, че започването на конституционната реформа не е предшествано от широк публичен дебат, а проектът е изготвен в рамките на парламентарното мнозинство, без никакъв външен принос.