Изненадващ обрат: Ердоган склони Швеция и Финландия да влязат в НАТО

До пробива се стигна, след като трите страни организираха специална среща помежду си

Новини
22:08 - 28 Юни 2022
4768
Изненадващ обрат: Ердоган склони Швеция и Финландия да влязат в НАТО

Турция изненадващо се е съгласила да подкрепи кандидатурите на Финландия и Швеция за членство в НАТО. Новината потвърди късно вечерта във вторник лично генералният секретар на Алианса Йенс Столтенберг. Турският държавен глава Реджеп Ердоган потвърди казаното от финландския му колега. 

"Радвам се да обявя, че вече имаме споразумение, което проправя пътя на Швеция и Финландия към НАТО. Те подписаха меморандум, в който се отчитат опасенията на Турция, включително контролът върху търговията с оръжие и борбата с тероризма", заяви Столтенберг. "С оглед на постигнатия напредък Турция е готова да подкрепи присъединяването на Финландия и Швеция към НАТО", каза още той.

Столтенберг също така заяви, че Финландия и Швеция биха желали да работят с Турция за екстрадирането на обвинени в тероризъм, но решенията ще се вземат съгласно законите в тези държави. "Включването на Финландия и Швеция в НАТО ще промени из основи ситуацията в Балтийския регион. С приемането на Финландия и Швеция НАТО ще покаже на руския президент, че вратата към НАТО е отворена”, каза още той.

Двете северни държави ще получат официална покана за членство в сряда по време на течащата срещата на върха на НАТО в Мадрид. Анкара тълкува това като обещание за конкретни стъпки за екстрадицията на обвинени за тероризъм, но получили убежище в скандинавските страни. Става въпрос предимно за кюрдски бойци.

Това, както и наложеното оръжейно ембарго заради турската военна офанзива в Сирия през 2019 година, което тази вечер стана ясно, че ще бъде вдигнато, бяха основните причини, поради които Турция отказваше да одобри кандидатурите на Швеция и Финландия. След разговорите във вторник от президентството в югоизточната ни съседка съобщиха, че Турция "е получила каквото е поискала" от преговорите, предаде БНР.

Трите страни също така ще създадат механизъм за споделяне на разузнавателна информация за борба с тероризма.

Новината идва по време на първия ден от провеждането на срещата на върха на НАТО в Мадрид. Там по-рано днес разговаряха лидерите на Турция, Швеция и Финландия и генералният секретар на Пакта Йенс Столтенберг в опит на намиране на решение на наложеното от Анкара вето за присъединяване към Алианса на Швеция и Финландия