Изписаха Нетаняху от болницата

Свят
09:54 - 24 Юли 2023
1903
Изписаха Нетаняху от болницата

Израелският премиер Бенямин Нетаняху беше изписан от болницата в понеделник преди първото гласуване за ратификация на противоречива съдебна реформа, наложена от неговата религиозно-националистическа коалиция.

Конвоят на Нетаняху напусна медицинския център "Шеба" близо до Тел Авив, където той постъпи късно в събота и му бе поставен пейсмейкър, след като лекарите казаха, че сърдечен монитор е открил "временна аритмия".

В понеделник Кнесетът трябва да приключи разглеждането на законопроект за изменение на закон, позволяващ на Върховния съд да анулира решения, взети от правителството и министри, които счита за "неразумни".

Ако бъде приет - вероятно предвид парламентарното мнозинство на Нетаняху - законопроектът ще бъде първият от пакета реформи, които премиерът следва в името на балансирането на различните власти, но които неговите критици смятат за ограничаване на съдебната независимост.

Проучваният показват разпространени опасения сред израелците, че планираните промени са навредили на икономиката и са разтревожили ключовия съюзник Вашингтон, който призова Нетаняху да търси консенсус относно съдебните реформи.

Кризата дори пося разделения в армията, като опасенията за боеготовността на Израел се цитират и от двата лагера.