Изписват от "Майчин дом" бебе с 590 г тегло

На майката на недоносената Михаела са й прелели 10 л кръв, за да я спасят

Здраве
15:05 - 25 Март 2020
905
Изписват от "Майчин дом" бебе с 590 г тегло

Две добри новини зарадваха целия екип на "Майчин дом" на връх Благовещение. След близо 3-месечна борба за живота и здравето на родило се на 1 януари 2020 г. 590-грамово бебе, днес то вече може да се прибере у дома.

Освен това лекарите от родилна клиника успяха да спасят живота на 27-годишна родилка след 3 дни неимоверни усилия за стабилизиране на критичното й състояние.
 
В първите часове на новото десетилетие – на 1 януари 2020 г. в "Майчин дом" се роди Михаела. Раждането започва в 25 гестационна седмица от бременността, а малката Михаела тежи едва 590 г. Благодарение на усилията на целия екип от Интензивното отделение на Клиниката по неонатология и след три месеца постоянни грижи за най-малкия пациент на болницата, Михаела си отива у дома здрава и достатъчно пораснала, за да продължи да расте и да радва своите родители.
 
В хода на предприетите действия на родилката се преливат над 10 литра кръв. Екипите правят легиране на големи артериални съдове и по този начин успяват да спасят живота на пациентката и да съхранят нейните детеродни функции. В момента родилката е под активно лекарско наблюдение и в подобряващо се състояние.
 
Екипът на болницата провежда още спешни гинекологични и онкогинекологични операции и неотложни процедури. От обявяването на извънредното положение на 13 март 2020 до днес в "Майчин дом" са се родили 144 бебета.
 
Най-голямата и най-старата акушеро-гинекологична болница в България "Майчин дом" продължава да работи на пълни обороти и да бъде на първа линия в грижата за майчино и детско здраве.