Изпитите в 4. клас – като матурите в седми

Предвидено е изискване за видеонаблюдение в стаите, където ще са тестовете

Новини
18:00 - 20 Януари 2020
3421
Изпитите в 4. клас – като матурите в седми

Аудиозапис на диктовката замества учителя, децата пренасят отговорите в друга бланка, ще има и камери, предвиждат новите правила на МОН.

Регламентът за националното външно оценяване в четвърти клас тази година ще се доближи до начина, по който се провежда то в 7. и 12. клас. Според инструкциите на МОН текстът за диктовката няма да се чете от учител в класната стая, а ще е на аудиофайл. Друга промяна е, че децата ще пренасят отговорите си от бланката с въпросите в лист за отговори. Предвидено е и изискване за видеонаблюдение в стаите, където ще са тестовете за четвъртокласниците, пише „Марица”.

Тези правила за организация трябва да се спазят от училищата за изпита по български език на 27 май и по математика на 29 май. Тази пролет отпадат националните външни оценявания в 4. клас по другите два предмета - „Човекът и обществото” и „Човекът и природата”.

Новите изисквания към организацията предизвикаха вълнения в гилдията и се приемат много противоречиво.

Техническите новости може да намалят успеха, опасяват се преподаватели. От една страна начални учители реагират, че ако диктовката е на аудиофайл, някои деца може да не успеят да влязат в темпото на диктора. Те са против и пренасянето на отговори от една бланка на друга, което може да обърка четвъртокласниците и резултатите им да се окажат по-ниски заради несправяне с тази техническа част, а не поради по-малко знания. В последните години част от учителите и родителите роптаят изобщо срещу провеждане на национално външно оценяване в 4. клас с мотива, че излишно се стресират децата.

На другия полюс са учители и директори, според които приближаване до условията, в които се провеждат изпитите в 7. клас, ще даде възможност по-рано да се отиграят умения на учениците, които ще са важни после. Ако например сега не се справят с прехвърлянето на отговорите, това не би имало последствия, защото резултатът от НВО не е решаващ за децата при завършване на начален етап, на тестовете в 7. клас обаче броят на точките е определящ за това къде ще продължи ученикът образованието си. Диктовка с аудиофайл освен това ще постави всички при еднакви условия и ще игнорира човешкия елемент и възможността за подсказване - например учителят да натърти някоя дума, заостряйки вниманието върху нея, или да наблегне на някой звук, който може да доведе до грешно изписване.

Намерението е тази година да се премине към електронна проверка. Вече се набират желаещи за оценители на националните външни оценявания в 4. клас, тъй като намерението е тази година да се премине към електронна проверка, както е при тестовете по-нагоре. До момента учителите от школото на детето правеха проверката, а директорите отговаряха резултатите да се въведат в национална електронна платформа до 3 дни след провеждането на тестовете.

Вероятно занапред и тестовете на четвъртокласниците ще се сканират и проверяването ще става електронно от национална комисия. Децата обаче остават в своите класни стаи и с квестори от своето школо.