Изплашеният Борислав Сарафов вече е под охрана

Пазителите на статуквото стигнаха до лимита, ядосва се правосъдният министър Крум Зарков

Общество
09:50 - 16 Май 2023
3827
Изплашеният Борислав Сарафов вече е под охрана

Това, което чухме вчера, е просто потвърждение на това, което някои от нас казват от години. Това, каза служебният министър на правосъдието Крум Зарков в ефира на „Нова телевизия“. Той коментира вчерашните изявления на главния прокурор Иван Гешев и заместника му Борислав Сарафов.

Не съм отказвал защита на магистрат, когато е поискал такава. Осигурена е охрана на Борислав Сарафов от вчера вечерта, съобщи служебният министър. Заместник-главният прокурор заяви вчера, че се страхува за живота си и поиска още да му се назначи охрана.

Чухме как се използва конкретно дело – няма значение кое и срещу кого. Чухме как други казват, че е имало опити това дело да се прекрати, коментира министърът и заяви, че е крайно време това да спре. Вчера главният прокурор разказа, че е получил съобщение от негов колега, прокурор, който му е казал, че „г-н Сарафов е казал на еди-кой си, който е казал на еди-кой си, който му е казал, че трябва да прекрати делото „Барселонагейт“ до петък, миналия петък“.

Гешев му е отговорил, че не е запознат с това и е уведомил наблюдаващия прокурор от Върховната касационна прокуратура, тъй като делото е на специален надзор, а той е обяснил, че делото не може да приключи до септември или до края на годината.

Пазителите на съдебното статукво вчера стигнаха един лимит. Оттук нататък всичко, в което се съмнявахме и критикувахме, беше изречено и потвърдено от най-високото ниво, вътре от самата система, смята Зарков. Неприлично и неприятно е случващото се, но съвсем не е неочаквано. Това е резултатът на дълго забавени реформи и въпроси, които така и не получиха своя отговор и сега го получават по възможно най-бруталния и грозен начин. Това е истината, каза още той.

Видяхме как главният прокурор и заместникът му се обвиняват взаимно в извършване на углавни престъпления, а има ли механизъм, по който да разберем, авторитетно и юридически издържано, кой е прав. Необходимостта за България е да бъде изграден механизъм, с който да може да разследва подобни неща, обясни министърът.

По думите му има начин да се излезе от ситуацията и той не е ексцентричен – всеки да си свърши работата. Да си свърши работата Висшият съдебен съвет, добави той. Зарков посочи, че този Висш съдебен съвет (ВСС) изкара много противоречив мандат и има възможност да го завърши по друг начин. Народното събрание трябва да обнови състава на ВСС, заяви министърът.

Единственият конституционен арбитър е ВСС, неговият състав трябва да бъде подменен и той трябва да започне да действа по силата на стандартите, които са му приложени, посочи той. Според Зарков, след случилото се, Сарафов трябва да заяви, че няма амбиция да става главен прокурор и добави, че нов състав на ВСС трябва да избере новия главен прокурор.