Изповедта на един умиращ от COVID: Съжалявам, че отказах "Астра Зенека"!

Свят
23:16 - 21 Април 2021
8417
Изповедта на един умиращ от COVID: Съжалявам, че отказах "Астра Зенека"!

За случай на мъж от Нидерландия, отказал да се ваксинира с препарата на "АстраЗенека" заради страх да не развие тромби и заради което решение в момента се бори за живота си след инфектиране с новия коронавирус, съобщиха медиите в Ниската земя.

Заради този случай от болницата в градчето Хеерлен изпратиха писмо до здравния министър на страната, в което категорично заявяват, че пациентът е нямало да стигне дотук, ако бе преодолял страха си и се бе имунизирал с оксфордската ваксина. 

,,Да, вирусът го атакува, но това можеше да бъде избегнато. С негово разрешение изпращаме снимка от скенер на белите му дробове, от която не е нужно да си пулмолог, за да разбереш в какво тежко състояние се намират те'', пишат в писмото.

В текста си медиците настояват, че на този фон решението на правителството да задържи повече от 80 хил. дози от препарата на "Джонсън & Джонъсн" е лишено от логика.

Причината е съществуването на връзка между тромби и ваксината на "Янсен", която бе оповестена през вчерашния ден от Европейската агенция по лекарствата, припомня онлайн изданието El Confidencial.

По думите на медиците ползите от масовата ваксинация са "зашеметяващи" и обмислят от понеделник в борбата срещу COVID-19 да включат още няколкостотин ваксини на "АстраЗенека", които до момента са се съхранявали в хладилниците, за да не се допускат повече такива случаи като с въпросния пациент, който е в интензивното и се бори за своя живот.