Изпращаме помощ на стойност близо 680 000 лева за Турция

У нас
18:53 - 07 Август 2023
2397
Изпращаме помощ на стойност близо 680 000 лева за Турция

Шест месеца след опустошителното земетресение в Турция, България продължава да оказва хуманитарна помощ за засегнатите райони. За периода от 7 до 16 август за южната ни съседка, чрез сухопътен транспорт, ще отпътуват стоки и уреди от първа необходимост на обща стойност от близо 680 000 лв.

Помощ в размер над 500 000 лв. осигурява Министерство на вътрешните работи, като доставката включва бензинови генератори, вентилаторни печки, постелки, спално и лично бельо, обувки, маси, столове, матраци, дюшеци, спални чували и др.

Хуманитарните доставки ще отпътуват за Турция по предварително изготвен график, от няколко сборни пункта от регионите Габрово, Русе, Велико Търново, Стара Загора и софийското село Лозен.

Със свой принос в хуманитарните доставки е и Българският червен кръст, който осигурява палатки, одеяла, дрехи, обувки и хигиенни материали на обща стойност от 136 000 лв.

Поредният транш от хуманитарна помощ за Турция е по линия на Механизма за гражданска защита на Съюза, който Анкара активира след опустошителното земетресение от 6 февруари, т.г. Пак по линия на този механизъм София осигури незабавна помощ след земетресението, като изпрати Българския модул за издирване и спасяване към ГД „Пожарна безопасност и защита на населението” – МВР.

Новите доставки хуманитарна помощ по Механизма ще отпътува за Турция, съгласно Решение на МС от 26 юли, 2023 г., взето в изпълнение на политиката на Република България за участие в международното сътрудничество за развитие на ЕС, предаде БНТ.