Изпращат 100 български войници на НАТО в Косово

Балкани
15:49 - 20 Март 2024
1463
Изпращат 100 български войници на НАТО в Косово

Церемония по официалното изпращане на военнослужещи от маневрена рота за участие в състава на регионално командване „Запад" в стабилизиращите сили на НАТО в Косово (KFOR) ще се състои утре от 10:30 ч. пред община Ямбол.

На събитието ще присъстват заместник-началникът на отбраната генерал-лейтенант Михаил Попов и командирът на Сухопътните войски генерал-майор Деян Дешков. Това съобщава пресцентъра на Министерството на отбраната. 

В състава на формированието са включени около 100 военнослужещи, основно от 2-ра Тунджанска механизирана бригада от състава на Сухопътните войски, както и личен състав от Съвместното командване на силите, Мобилната КИС и Военномедицинска академия.

Контингентът завърши подготовката си в 42-ри механизиран батальон - Ямбол и беше сертифициран с оценка „Боеготов" от комисия от Съвместното командване на силите след проведено сертификационно учение на учебен полигон „Победа".

Помощник-национален командир на контингента е майор Светлин Симеонов от управлението на 2-ра Тунджанска механизирана бригада, а командир на ротата за охрана е старши лейтенант Слави Славчев от 38-ми механизиран батальон на бригадата.