Изпращат проф. Никола Георгиев в тесен семеен кръг

Вдовицата Весела Груева помоли за разбиране и тишина

Актуални новини
19:12 - 24 Септември 2019
6432
Изпращат проф. Никола Георгиев в тесен семеен кръг

"Неговата последна заръка е изпращането му да стане в най-тесен семеен кръг. Моля за разбиране и тишина". Това написа в профила си във Фейсбук Весела Груева, съпругата на големия български литературовед проф. Никола Георгиев, който почина вчера.

И добави в друг свой пост:

"Зная, че аз трябва да благодаря за оценките и чувствата, които изразявате към Никола Георгиев. Но в дългия не съвместен живот никога не сме си приобщавали успехите и професионалните несполуки на другия. Да, вечер, на масата за вечеря, дълго говорехме по някои спорни въпроси, той търсеше конрааргументи. Но не и за цялото. Никога не ми е казвал "аз ще напиша" или "сега пиша". Много рано разбрах, че това си е само негова "работа" и не питах, не надничах и най-вече - не говорех.

Всички му казвахте Професоре, но той смяташе, че е професор само на катедрата. Великото звание за него беше Учител и наистина се хвалеше, че е четвърто поколение учител. Не обечаше израза "гордея се", но казваше "радвам се", когато колеги постигаха научна /макар и спорна/ истина. И най-много се радваше, когато го оспорват. Смяташе, че без това няма наука. Няма живот в науката. И все пак, благодаря от сърце. Вие го признахте като учител. А това значи, че правилен е бил избраният му път."