Изправят пред съда 42-ма хулигани от агитката на „Левски“

Полицията в Пловдив била предупредена за масовия бой на стадиона, не взела мерки

Спорт
10:45 - 27 Септември 2020
3686
Изправят пред съда 42-ма хулигани от агитката на „Левски“

Полицията в Пловдив е арестувала 42-ма хулигани от агитката на „Левски“ след снощните размирици на стадиона в Пловдив по време на мача с „Ботев“, загубен от „сините“ с 1:2.

В началото на двубоя възникна масово меле между привържениците от София, които си спретнаха ожесточен бой на трибуните в Коматево. Според обявлението на полицията, няма сериозно пострадали фенове и ранени полицаи, но са потрошени седалки и заграждения в сектора. Щетите тепърва ще се изчисляват.

Арестуваните ще бъдат съдени по бързо производство и вероятно ще се изправят пред съда още днес. Масовото сбиване е между представители на хулиганската фракция „София Запад“ и сдружението „Ултрас Левски“. Двете групировки воюват вече повече от година за контрол върху сектора с агитката и не за първи път се бият помежду си.

След масовите арести Йордан Топалов, член на „Ултрас Левски“, обвини полицията в Пловдив, че е игнорирала предупрежденията за размирици на стадиона и не е взела превантивни мерки. Топалов твърди, че нито един от членовете на „София Запад“ не е бил сред арестуваните, закопчани са само хулигани от „Ултрас Левски“.

От години групировката „София Запад“, основана през 1999 г. от безследно изчезналия впоследствие наркобос Христо Вартерян – Ицо Исуса, създава проблеми на органите на реда. Членове на структурата са арестувани за търговия с наркотици, за поръчкови побои и за лихварство. Доскоро от „София Запад“ прибираха пари от ръководството „Левски“ за охрана на мачове и от търговия с фенски артикули, но след като финансирането секна, конфликтът между фенове и ръководството на клуба ескалира.