Израел боцка и 30-годишните с трета доза

Евреите първи започнаха с бустерите още миналия месец

Топ
21:59 - 24 Август 2021
3037
Израел боцка и 30-годишните с трета доза

Израел понижи на 30 години възрастовата граница на имащите право на трета ваксинна доза срещу коронавируса, за да предотврати нова вълна на разпространение на заразата, причинена от варианта Делта, предаде Ройтерс.

Министерството на здравеопазването съобщи, че решението му да бъде свалена възрастовата граница от 40 на 30 години е взето по препоръка на експертите на ведомството и на противоепидемичния и ваксинационния щаб към него. Подсилващите (бустерни) дози се поставят на хора, които са били имунизирани с втора доза не по-рано от пет месеца преди това, предаде БТА. Възможно е възрастовата граница да бъде понижена и още.

По-малко от месец след началото на кампанията за поставяне на трета ваксинна доза срещу коронавируса се забелязват признаци, че тя започва дава резултат срещу повишената заболеваемост и броя на тежките случаи в Израел вследствие на варианта Делта, съобщиха официални лица и учени.

Делта порази Израел през юни, точно когато страната започваше да извлича полза от ваксинацията на населението си след една от най-бързите ваксинационни кампании в света.

След отварянето на икономиката и отменянето на повечето здравни ограничения Израел премина от едноцифрен брой нови случаи на денонощие и нулева смъртност до около 7500 новозаразени за денонощие и 600 хоспитализирани в тежко състояние миналата седмица, като само през нея починаха над 150 души.

На 30 юли там започна да се поставя трета доза от ваксината на "Пфайзер"/"Бионтех" на хората над 60 години, с което Израел стана първата страна в света, решила да предприеме подобна стъпка.

През последните десет дни именно сред тази възрастова група, от която с бустерна доза са имунизирани над 1 милион души, се наблюдават признаци, че след поставянето на третата доза тя започва да става по-малко засегната от пандемията, според данни на израелското здравно министерство и учени, интервюирани от Ройтерс.

От 13 август репродуктивното число (което показва на колко души предава заразата един човек) при хората над 60 години бележи плавен спад и сега е под 1. Репродуктивно число под 1 е показател за това, че дадена епидемия отслабва.