Израел бомбардира джамия и жилищни сгради в Рафах

Свят
18:20 - 22 Февруари 2024
1700
Израел бомбардира джамия и жилищни сгради в Рафах

Израел бомбардира джамия и жилищни сгради в най-южния град в ивицата Газа - Рафах. А на окупирания Западен бряг на река Йордан бяха убити трима палестинци, които открили огън срещу автомобили с еврейски заселници.

Бомбардировката в Рафах се определя като най-масираната след ударите там преди 10 дни, когато израелската армия съобщи, че е освободила двама заложници. Джамията "Ал Фарук" е напълно разрушена, фасадите на четири жилищни сгради в близост до нея са сринати.

Здравните власти в Газа съобщават, че палестинските жертви през последното денонощие са най-малко 97. Ранените са над 130.

Бени Ганц - един от опозиционните лидери в Израел, който обаче е част от военния кабинет при правителството - отново предупреди снощи, че Рафах ще бъде подложен на щурм, ако до Рамазана, който започва на 10 март, "Хамас" не освободи израелските заложници, които още държи - повече от 100 души:

За участие в преговорите в Кайро за прекратяване на огъня и за заложниците е пристигнал един от лидерите на "Хамас" Исмаил Хания.

На Западния бряг израелските власти съобщиха, че трима въоръжени палестинци са открили огън срещу автомобили с еврейски заселници на шосе източно от Ерусалим. Убит е един човек, а ранените са 8, включително бременна жена. Тримата нападатели са били застреляни.