Израел е готов да атакува Иран дори без помощта на САЩ

Свят
13:30 - 06 Април 2023
1378
Израел е готов да атакува Иран дори без помощта на САЩ

Израел е напълно готов да атакува Иран и може да го направи дори без подкрепата на САЩ, заяви началникът на щаба на израелските въоръжени сили Херци Халеви, съобщиха израелски медии, цитирани от "Ал Арабия".

"Готови сме да действаме срещу Иран. Израелската армия е в състояние да нанесе удар както в далечни страни, така и близо до дома си", категоричен бе Халеви пред армейското радио, цитирано от БГНЕС.

По думите му през следващите няколко години израелската армия ще увеличи възможностите си за превантивен удар по Иран. Той добави и че такъв удар ще бъде "съкрушителен" въпреки голямото географско разстояние.

"Ние знаем как да действаме сами. Ние сме суверенна нация, която си запазва правото да взема самостоятелни решения. Би било добре Съединените щати да са на наша страна, но това не е задължително", добави той.

Тези коментари идват на фона на нарастващото напрежение между Иран и Израел през последните месеци. Техеран обвини съперника си в убийството на двама негови военнослужещи в Сирия миналата седмица, като се закани да отвърне на удара.