Израел готви нов локдаун

Актуални новини
15:58 - 05 Август 2021
1512
Израел готви нов локдаун

Висш представител на израелското здравно министерство заяви, че не е изключено до края на месеца в страната да има нов локдаун заради нарасналия брой случаи на КОВИД-19 в резултат на разпространението на по-заразния вариант Делта, предаде ДПА.

"Точно сега не бих наложил локдаун, а бих дал време на третата ваксина и другите мерки да сработят. След около две до три седмици ще трябва да вземем друго решение", каза генералният директор на министерството Нахман Аш пред израелското военно радио.

Той изрази надежда подсилващите ваксинни дози за хората над 60 години и одобрените от кабинета мерки да се окажат ефективни.

През последните три дни израелските здравни власти отчитат по над 3000 заразявания на денонощие. Вчера новите случаи бяха 3430.

Броят на хората в интензивно отделение е 250, показват данните на здравното министерство.
Около 58 процента от 9,3-милионното население на Израел е със завършена ваксинация, а над 262 000 души са с поставена трета подсилваща доза.

Днес премиерът Нафтали Бенет призова хората над 60 години, които все още не са ваксинирани с трета доза, да бъдат особено внимателни през следващите седмици.

"Не ходете на оживени места. Не се срещайте с хора, които може да се окажат заразени. Ако се виждате с внуците си, нека това да става навън на открито, с маски. Трябва да преминем през тези две седмици, докато бъдете ваксинирани", каза той. Бенет уточни, че рискът от инфекция е около шест пъти по-голям, отколкото при тези, които вече са били ваксинирани с трета доза преди пет или повече дни.