Израел: Хизбула реши да се присъедини към боевете

Свят
17:52 - 21 Октомври 2023
4107
Израел: Хизбула реши да се присъедини към боевете

Според израелския министър на отбраната Йоав Галант шиитските милиции "Хизбула" са взели решение да се включат в боевете.

Галант заявява това в събота по време на посещение на северната граница на Израел, където от десет дни между двете страни, Израел и Ливан, се разменят ответни удари. Вече има загинали и от двете страни, пише Standart.

Хизбула ще плати цена за това решение, каза Йоав Галант, цитиран от пресслужбата на министерството.

Израел трябва да бъде бдителен и да се подготви за всеки възможен сценарий, гласи предупреждението на военния министър Галант, който за втори път казва през военни, че "ни очакват големи предизвикателства."

Многократни агресивни инциденти на границата между Израел и Ливан поражда опасения за по-нататъшна ескалация на конфликта. Твърди се, че Вашингтон е посъветвал Израел да не планира превантивен удар срещу "Хизбула".

Само за днес армията на Израел обаче е отблъснала три атаки от север, пишат местни медии. Трите атаки са били разнообразни - ракета, ударен дрон и с противотанкови ракети на различни места. При обстрела на Маргалиот са ранени двама души, и двамата са чуждестранни граждани, работници в Израел.