Израел каза на Украйна как да унищожава ирански дронове

Актуални новини
10:53 - 24 Октомври 2022
3641
Израел каза на Украйна как да унищожава ирански дронове

Израел е предоставил на Украйна разузнавателни данни, полезни за унищожаването на ирански безпилотни самолети. Това съобщи Укринформ, позовавайки се на вестник „Ню Йорк таймс“.

Изданието не уточнява за какви данни става дума, но припомня, че след като Русия използва безпилотни самолети срещу Киев, украинският външен министър Дмитро Кулеба поиска от Израел да предостави оръжия за противовъздушна отбрана.  Искането беше отхвърлено от израелския министър на отбраната Бени Ганц, тъй като Израел си сътрудничи с Русия при провеждането на операции на израелските военновъздушни сили в Сирия.

Министърът на отбраната Бени Ганц заяви в петък, че Израел няма да доставя оръжие на Украйна, дни след като Москва предупреди да не се доставят израелски оръжия на Киев, предаде АФП.

"Политиката ни спрямо Украйна няма да се промени. Ще продължим да подкрепяме Запада и да стоим на негова страна, но няма да доставяме никакви оръжейни системи на Украйна", заяви Ганц на брифинг за посланиците на ЕС, цитиран в изявление на кабинета му.

Той обаче потвърди ангажимента на Израел да продължи да предоставя хуманитарна помощ на Украйна. "Израел води политика на подкрепа за Украйна чрез хуманитарна помощ и доставка на жизненоважно отбранително оборудване. Планирам да разгледам и одобря допълнителен пакет от помощи, както сме правили и в миналото", добави Ганц.

В тази връзка Ройтерс припомни, че Израел предложи да помогне на украинците да разработят система за ранно предупреждение при въздушни атаки, но Киев продължава да настоява да получи оръжия за справяне с иранските безпилотни самолети, използвани от Русия.