Израел на протест, искат оставката на Нетаняху

Общество
07:45 - 05 Ноември 2023
3080
Израел на протест, искат оставката на Нетаняху

Израелската армия обяви нов "прозорец" за преместване на цивилните граждани от северната в южната част на ивицата Газа.

Движението ще бъде разрешено между 10:00 и 14:00 часа, местно време, съобщи говорител на армията в социалната мрежа "Екс". На този фон в Израел имаше протести срещу израелския премиер Нетаняху.

Засилващ се гняв срещу Бенямин Нетаняху отново изкара израелците на улицата. Въпреки загражденията пред резиденцията на израелския министър-председател, протестиращи успяха да ги пробият.

Протестът съвпадна с проучване на общественото мнение, според което над три четвърти от израелците смятат, че Нетаняху трябва да подаде оставка. Много хора го обвиняват в поредица от провали, довели до смъртоносната атака на Хамас срещу израелски селища около ивицата Газа миналия месец.

"Тук съм, защото правителството не е легитимно. Те взимат решения, които касаят живота на децата ми, на нашите дъщери, защото техните са освободени от армията, докато нашите воюват и бе бият като лъвици", казва Офа Лейбовиц, протестираща.

Протест имаше и в Тел Авив с искане към израелските власти да гарантират, че заложниците, държани от Хамас, ще се приберат у дома невредими. Много от близките на заложниците остро критикуват действията на правителството.

На свой ред въоръженото крило на Хамас твърди, че над 60 заложници са в неизвестност вследствие на продължаващите въздушни удари в Газа.

След срещите си с арабски лидери държавният секретар на САЩ днес е в Турция в рамките на дипломатическите усилия за разрешаване на конфликта.