Израел обвини Иран, че е направил летище край границата в Южен Ливан

Новини
22:12 - 11 Септември 2023
3051
Израел обвини Иран, че е направил летище край границата в Южен Ливан

Израелският министър на отбраната Йоав Галант обвини днес Иран, че е построил летище в Южен Ливан, за да даде възможност за извършването на нападения срещу Израел.

Той показа и снимки от въздуха на предполагаемия обект, предаде Ройтерс.

В изказване чрез видеовръзка на международна конференция по сигурността, организирана от университета "Райхман", Галант заяви, че въпросният обект, разположен на 20 километра от израелския граничен град Метула, може да обслужва средни по големина самолети.

Южен Ливан е под контрола на подкрепяната от Иран въоръжена групировка "Хизбула", срещу която през 2006 г. Израел води война. През последните месеци напрежението в този район отново се покачва.

При сблъсъци между враждуващи групировки в палестински бежански лагер в Южен Ливан загинаха най-малко 10 души и има десетки ранени, предаде Ройтерс.

Агенцията цитира палестински източници, според които това е станало след като през почивните дни сраженията са се възобновили след едномесечно прекратяване на огъня.

Официален палестински представител е отпътувал към този район на фона на опасения, че кръвопролитията могат да се разраснат.