Израел одобри новото COVID хапче на Пфайзер

Данните от клиничното изпитване показват 90 процента ефективност

Свят
20:10 - 26 Декември 2021
3061
Израел одобри новото COVID хапче на Пфайзер

Министерството на здравеопазването на Израел разреши в неделя използването на хапчето за спешна употреба срещу COVID-19 на Пфайзер Paxlovid, съобщи "Аарец". Очаква се лекарството да пристигне в страната през следващите няколко дни.

Припомняме, че в същото време, властите обявиха забавяне в очакваната кампания по ваксиниране срещу коронавирус с четвърта доза ваксина.

Пфайзер заяви в сряда, че Американската администрация по храните и лекарствата е разрешила Paxlovid за спешна употреба. Преди това регулаторът на лекарствата в Европейския съюз разреши на страните членки да използват новото COVID-19 хапче на американската фармацевтична компания Пфайзер преди официалното му одобрение като спешна мярка за ограничаване на нова вълна на болестта.

Данните от клиничното изпитване на Пфайзер показват 90 процента ефективност за предотвратяване на хоспитализация и смърт при пациенти с висок риск от тежко заболяване. Последните лабораторни данни показват, че лекарството запазва своята ефективност срещу варианта Омикрон.

Агенцията заяви, че е разрешила пероралното лекарство за спешна употреба за лечение на леки до умерени заболявания при лица на възраст 12 и повече години с тегло най-малко 40 килограма, които са изложени на висок риск от тежък COVID-19. Лекарството се отпуска само с рецепта и приемът трябва да започне възможно най-скоро след диагностициране на COVID-19 и в рамките на пет дни от появата на симптомите, каза агенцията.

Хапчетата трябва да се приемат на всеки 12 часа в продължение на пет дни, започвайки малко след появата на симптомите.

Пфайзер заяви, че планира да подаде ново заявление за лекарство до FDA през 2022 г. за потенциално пълно одобрение от регулаторите.