Израел: ООН оклеветява армията ни

Свят
14:33 - 13 Юни 2024
1302
Израел: ООН оклеветява армията ни

Израел обвини анкетна комисия на ООН, че отправя "фалшиви обвинения и клевети" срещу армията на Еврейската държава, заяви говорителят на израелското външно министерство Орен Марморщайн малко повече от осем месеца след началото на войната срещу палестинската терористична групировка "Хамас" в ивицата Газа, предаде АФП, цитирана от БТА.

"Докладът е пълен с фалшиви обвинения и клевети срещу войниците от израелската армия", каза снощи говорителят.

В доклада, публикуван вчера в Женева, се твърди, че Израел извършва престъпления срещу човечеството в ивицата Газа.

"Еврейската държава е извършила престъпления срещу човечеството, изразяващи се в изтребване, убийства, преследване по полов признак, насочено към палестински мъже и момчета, насилствено прехвърляне, изтезания и нечовешко и жестоко отношение", напради извода си анкетната комисия.

Докладът също така обвини Хамас и нейния съюзник "Ислямски джихад", че са извършили военни престъпления на 7 октомври и след това.

Според Марморщайн докладът е изготвен от "структура, родена в грях, която нарушава стандартите на ООН, а ръководителите на комисията са "пристрастни и пропити с антиизраелски настроения".

По-рано вчера израелското посолство в Женева вече обвини анкетната комисия в "систематична дискриминация" срещу Израел.

"Докладът описва една алтернативна реалност, в която десетилетията на терористични атаки са заличени, в която няма повтарящи се ракетни нападения срещу израелски граждани и в която няма демократична държава, която да се защитава от терористична атака", уточнява Марморщайн.

Той осъди "откъсването на ООН от реалността", като заяви, че под ръководството на настоящия генерален секретар Антониу Гутериш международната организация е паднала "до най-ниското си равнище".

Запитан за доклада, Гутериш отказа коментар.