Израел осуети опит за атентат срещу Бен Гвир

Свят
12:05 - 05 Април 2024
2323
Израел осуети опит за атентат срещу Бен Гвир

Агенцията за сигурност на Израел "Шин Бет" твърди, че е осуетила планове на клетка от палестинци и арабски израелци, които са работили за извършване на терористични атаки в Израел и на Западния бря, включително срещу министъра на националната сигурност Итамар Бен Гвир, пише Times of Israel.

Седем арабски израелци и четирима палестинци от Западния бряг бяха арестувани за заговора.

Според "Шин Бет" клетката е планирала атаки срещу бази на израелската армия и други чувствителни обекти, включително летище Бен Гурион и правителствения комплекс в Йерусалим.

Клетката също планирала да извърши нападение в селището Кирят Арба на Западния бряг. "В тази рамка дори имаше намерение да бъде убит министърът на националната сигурност Итамар Бен Гвир, като се снабди с ракета РПГ, за да извърши атаката", казва "Шин Бет".

Агенцията казва, че клетката също се е опитвала да отвлече войници на израелската армия.

Според "Шин Бет" клетката е планирала да наеме парцел земя в Рахат в Южен Израел или район на Западния бряг, за да създаде фабрика с подземен комплекс, където щяли да произвеждат оръжия и ще обучават персонал.

Агенцията казва, че членовете на клетката са работили, за да се свържат с служители на "Хамас" в ивицата Газа, за да получат финансиране и инструкции. Най-малко един от палестинските задържани е бил в контакт с агент на "Хамас" в Газа, който е предложил финансиране за атаки в Израел, казва "Шин Бет".

Днес бяха повдигнати обвинения в окръжния съд на Беершеба срещу 10 от заподозрените.