Израел пак с пълна национална блокада заради COVID-19

Премиерът Бенямин Нетаняху увери, че правителството не е имало друг избор

Свят
15:23 - 18 Септември 2020
4248
Израел пак с пълна национална блокада заради COVID-19

Израел наложи втора национална блокада днес, за да се справи с едни от най-високите нива на заразяване с новия коронавирус в света, въпреки обществените протести заради новия удар върху икономиката, предаде "Франс прес".

Триседмичната блокада влезе в сила в 14:00 ч., като започна само часове преди Рош Хашана, еврейската нова година, и ще продължи през други ключови религиозни празници, включително Йом Кипур и Сукот.

Премиерът Бенямин Нетаняху увери, че правителството не е имало друг избор освен да наложи блокада.

"Здравната система издигна червеното знаме... Направихме всичко възможно, за да постигнем баланс между здравните нужди и нуждите на икономиката", изтъкна той в телевизионно обръщение вчера.

Въпреки че правителството беше похвалено за първоначалното си справяне с пандемията, прилагайки стриктна блокада през март, мнозина израелци изразиха разочарование от лошото управление от страна на правителството на кризата през последните месеци.

"Ние не затваряме страна по този начин", излезе със заглавие най-продаваният израелски ежедневник "Йедиот Ахронот" днес, като в броя има интервюта с лекари, икономисти и учители, които са против блокадата.

Ерец Беренбаум, директор на болница в крайбрежния град Ашдод, заяви, че "липсата на яснота в инструкциите ще доведе до съпротива сред израелците".

В навечерието на блокадата властите все още решаваха относно подробностите, като правило предвижда жителите да остават на разстояние до 500 метра от домовете си, удължено късно вчера до един километър.

По време на първата блокада ограничението беше 100 метра.

Има многобройни изключения от новото правило за разстояние, включително хора, които излизат да купуват лекарства или храна, както и да присъстват на погребение или церемония по обрязване.

Снощи баровете бяха претъпкани в Тел Авив и Йерусалим, въпреки че Израел има вторият най-висок процент на заразяване в света.

Израел засили тестването, като вчера бяха регистрирани 5 238 положителни проби от направени 56 986 теста.

Преди това съседен Ливан беше единствената държава в света, която нареди втора общонационална блокада в отговор на вируса.

Но в рамките на няколко дни след влизането ѝ в сила на 21 август властите се отказаха от прилагането ѝ заради преобладаващото обществено противопоставяне в страната, която се намира в икономическа криза и все още не се е съвзела от най-тежкото бедствие в мирно време в историята на страната.

В Израел от началото на епидемията коронавирусът е убил 1 169 души от 9 млн. население.

Правителството определи червен код в няколко града с висок процент на заразени, включително Нетания и Ришон ле Цион, близо до Тел Авив, както и различни квартали на Йерусалим, включително Старият град.

Въпреки че икономическата активност обикновено се забавя по време на еврейските празници, мнозина в Израел се страхуват от финансовите последици от втората блокада.

През последните месеци правителството на Нетаняху опита различни мерки, за да избегне пълното затваряне, като например затваряне през уикенда, но многократно отстъпваше в лицето на опозицията.

По-рано този месец управляващата коалиция се опита да наложи локални блокади на места с висок процент на заразени, само за да понижи мярката до вечерен час и затваряне на училища.

Нетаняху се сблъска с продължили седмици публични протести срещу управлението си, като вчера стотици израелци се събраха в Тел Авив срещу втората блокада.