Израел посрещна Байдън като "нашия брат Джоузеф" (СНИМКИ)

Подобно на библейския Йосиф, вие сте едновременно визионер и лидер, отдаден на напредъка на САЩ, Близкия изток, Израел и света като цяло, обърна се към госта израелският президент

Актуални новини
21:27 - 13 Юли 2022
3749
Израел посрещна Байдън като "нашия брат Джоузеф" (СНИМКИ)

Премиерът Яир Лапид и израелското правителство посрещнаха президента на САЩ Джо Байдън с държавна церемония на международното летище "Бен Гурион" край Тел Авив в сряда в присъствието на президента Ицхак Херцог и други високопоставени лица, предаде израелската агенция ТПС, цитирана от БТА. Лапид поздрави Байдън в подножието на „Еър форс 1“ заедно с Херцог и вицепремиера Нафтали Бенет.

Лапид каза, че визитата е „както историческа, така и дълбоко лична. Историческа е, защото изразява неразривната връзка между нашите две страни. Нашият ангажимент към общите ценности: демокрация, свобода и правото на еврейския народ на собствена държава“.

„Това също е лично посещение, защото отношенията ви с Израел винаги са били лични. Веднъж се определихте като ционист. Казахте, че не е нужно да сте евреин, за да сте ционист. Вие бяхте прав и във вашия случай: велик ционист и един от най-добрите приятели, които Израел някога е познавал“, добави той.

„По време на вашето посещение ще обсъдим въпроси, свързани с националната сигурност. Ще обсъдим изграждането на нова архитектура за сигурност и икономика с нациите от Близкия изток, следвайки Споразуменията от Абрахам и постиженията на срещата на върха в Негев. И ще обсъдим необходимостта от подновяване на силна глобална коалиция, която да спре иранската ядрена програма“, каза той.

Херцог приветства Байдън като „нашия брат Джоузеф!“

„Народът на Израел ви приветства в Светите земи с отворени обятия и радостни сърца, като Йосиф, син на Яков, който потърси своите братя. Тук, г-н президент, вие наистина сте във семейството си. Подобно на библейския Йосиф, вие сте едновременно визионер и лидер, отдаден на напредъка на Съединените американски щати, Близкия изток, света като цяло и държавата Израел“, заяви той.

„При това посещение вие ​​ще обсъдите предизвикателствата пред сигурността, идващи директно от Иран и неговите подставени лица, заплашващи Израел и неговите съседи и застрашаващи нашия регион. Първото ви пътуване тук през 1973 г. беше само няколко седмици преди да избухне ужасна война. Днес ветровете на мира духат от Северна Африка през Средиземно море до Персийския залив. Това пътуване, г-н президент, е вашето пътуване на мира от Израел до Саудитска Арабия, от Светите земи до Хиджаз“, каза той.

При кацането Байдън посети изложба на много израелски отбранителни системи, включително „Стрела“ (Arrow), „Давидова прашка“ (David’s Sling), противоракетни системи „Железен купол“ (Iron Dome) и лазерна отбранителна система „Железен лъч“ (Iron Beam), която все още е в процес на разработка.

Байдън, седмият американски президент, посетил Израел, през следващите два дни ще посети различни места и ще се срещне с ръководството на Израел, преди посещението в Палестинската власт в петък, а оттам с директен полет от Израел ще замине за Саудитска Арабия за срещи със саудитските лидери и висши служители от арабските държави в региона.

Президентът на САЩ Джо Байдън посети малко след кацането си в Израел мемориала за Холокоста "Яд Вашем" в Ерусалим, посветен на паметта на около шест милиона евреи, избити от нацистка Германия и нейни съюзници през Втората световна война, предаде Асошиейтед прес.

Той запали вечен огън, положи венец и разговаря с две жени, оцелели от Холокоста - 86-годишната Рена Кинт и Гизел Сисович на 95 години. Детски хор изпя песен по поема на Хана Сенеш, боец от еврейската съпротива, заловена от нацистите в Унгария и екзекутирана на 23-годишна възраст.

Докато полагаше венеца на мемориала, Байдън държеше ръка на сърцето си. В оживения си разговор с двете дами той се обърна към едната с думите: "Майка ми би казала: Господ те обича, скъпа. Господ те обича".

Президентът на САЩ бе придружен от израелския премиер Яир Лапид и министъра на отбраната Бени Ганц - и двамата деца на оцелели от Холокоста.