Израел прекратява 24-годишна забрана за даряване на кръв от британци

Забраната е от 1999 г. заради опасения от разпространение на болестта "луда крава"на Острова, където 178 души починаха след консумация на заразено говеждо месо

Новини
22:00 - 15 Януари 2023
5006
Израел прекратява 24-годишна забрана за даряване на кръв от британци

Израелските здравни власти прекратиха днес 24-годишна забрана за даряване на кръв от британци, предаде БТА.

Забраната датираше от 1999 г. заради опасения на здравното министерство от разпространение на болестта "луда крава" във Великобритания, където 178 души починаха след консумация на заразено говеждо месо. За да се ограничи разпространението, бяха избити повече от четири милиона глави едър рогат добитък, а британското месо беше забранено за повечето страни в продължение на години.

По-късно подобни ограничения бяха наложени и на хората, които пребиваваха във Франция, Ирландия и Португалия през определени периоди от време през 1980-те години. Неврологичното заболяване спонгиформна енцефалопатия по говедата е открито за първи път през 1984 г. и причинява необичайно поведение при животните, загуба на тегло и в крайна сметка парализа.

Възможността за вариант, който може да премине в хората, е открита едва през 1995 г.

Вариантът, наречен болест на Кройцфелд-Якоб, е смъртоносен за хората, като разрушава главния и гръбначния мозък.

Забраната на израелското министерство на здравеопазването за кръводаряване доведе до това, че имигрантите и туристите от Великобритания, Франция, Ирландия и Португалия бяха ограничени да даряват кръв.

В края на 2022 г. Управлението по храните и лекарствата на САЩ издаде нови препоръки за намаляване на възможността за предаване на болестта "луда крава" чрез кръвта и нейните компоненти.

Консултативна комисия на министерството на здравеопазването прие насоките на Управлението по храните и лекарствата.

Професор Ейлат Шанар, вицепрезидент по кръвните услуги на "Маген Давид Адом" - израелската служба за спешна медицинска помощ и служба за кръвни банки - заяви: "В продължение на много години трябваше да отхвърляме тези, които имигрираха от горепосочените страни или оставаха там за период от шест месеца. Щастливи сме да съобщим на всички наши лоялни кръводарители, които продължиха да се свързват с нас и да искат от нас да действаме за промяна на съществуващата процедура. Наистина този ден настъпи!"