Израел прихвана 4 сирийски ракети

В същото време регионалното влияние на Иран се оспорва от безпрецедентни масови протести

Свят
12:39 - 19 Ноември 2019
1372
Израел прихвана 4 сирийски ракети

Израелската армия заяви, че е прехванала четири ракети от Сирия във вторник, а малко след това са чути експлозии в Дамаск, седмица след поредния израелски удар, съобщава АП.

Израелските ПВО прехванаха ракетите, обясняват военните и допълват, че не са причинени вреди на израелските общности в Голанските възвишения.

Няма официален коментар от Сирия, но държавната агенция САНА съобщава, че в близост до международното летище в Дамаск са чути експлозии, което предполага потенциална израелска ответна атака.

Израелските военни не коментират експлозиите в Сирия, но министърът на отбраната Нафтали Бенет свика военен съвет в Тел Авив.

Министърът на външните работи Израел Кац е също толкова неясен, казвайки само, че "Израел ще действа както сметне за добре".

Ракетната атака е седмица след израелски въздушен удар срещу топ палестински боец в Сирия. Акрам ал Ажури, член на ръководството на "Ислямски джихад", който живее в изгнание, оцеля при нападението, но синът и внучката му бяха убити.

Израел често удря иранските интереси в Сирия. Но миналата седмица въздушният удар се оказа рядък опит за убийство на палестински боец в сирийската столица, в същия ден, когато пореден израелски въздушен удар уби висш командир на "Ислямски джихад" в Газа.

Всичко става на фона на засилено напрежение между израелските и иранските прокси представители по границите. Израелският премиер Бенямин Нетаняху отправи поредица от предупреждения за иранската агресия в Близкия изток.

Иран има сили в Сирия, северната съседка на Израел и подкрепя бойците от "Хизбула" в Ливан. В Газа, снабдява "Ислямски джихад" с пари, оръжия и експертиза.

Нетаняху твърди също, че Иран използва Ирак и Йемен, където Техеран подкрепя въстаниците хути срещу коалицията на саудитците, за планиране на атаки срещу Израел. "Хамас" също получава подкрепа от Иран.

В същото време регионалното влияние на Иран се оспорва от безпрецедентните масови протести в Ирак и Ливан - две държави, в които Техеран има голямо влияние. Протестите създават опасенията в Техеран за реакция срещу подкрепяните от Иран прокси милиции в тези страни.

Върховният лидер на Иран аятолах Али Хаменей обвини САЩ и техните регионални съюзници в подстрекателство на размириците в Ирак и Ливан.