Израел привиква испанския посланик заради изказване на премиера Санчес

ЕС
15:58 - 30 Ноември 2023
1666
Израел привиква испанския посланик заради изказване на премиера Санчес

Израел ще привика испанския посланик за обяснения, след като премиерът на Испания Педро Санчес разгневи властите в Тел Авив с изказване за войната в Ивицата Газа. Той заяви, че има „сериозни съмнения“, че Израел спазва международното хуманитарно право.

„Предвид кадрите, които наблюдаваме, и нарастващия брой умиращи деца, имам сериозни съмнения, че Израел спазва международното хуманитарно право“, каза Санчес пред държавната телевизия TVE на 30 ноември. „Това, което виждаме в Газа, не е приемливо“.

От офиса на израелския премиер Бенямин Нетаняху са наредили на външния министър Ели Коен да привика испанския дипломатически представител заради „срамния коментар“ на Педро Санчес. Той идва в деня, в който двама терористи от „Хамас“ убиха в Йерусалим 24-годишна жена и още двама души, а също така раниха още няколко.

Миналата седмица Израел вече привика испанския посланик заради критиките на Санчес относно офанзивата на израелската армия срещу „Хамас“. Израелските власти обвиниха Мадрид в подкрепа за тероризма.

Припомняме, че Нетаняху обяви война на екстремистите от Ивицата Газа, след като те нахлуха в Израел на 7 октомври, убиха цивилни и военни и взеха около 240 заложници в анклава. Около една трета от тях вече са на свобода.