Израел продава на Германия ПВО за 3,5 милиарда долара

ЕС
18:12 - 17 Август 2023
1892
Израел продава на Германия ПВО за 3,5 милиарда долара

Министерството на отбраната на Израел заяви днес, че е осигурило сделка за продажба на сложна система за противоракетна отбрана на Германия за 3,5 милиарда долара, съобщава "Асошиейтед прес".

Става ясно още, че Съединените щати са я одобрили. Това е най-голямата отбранителна сделка в историята на Израел.

До сега страната многократно е отхвърляла исканията да продава оръжия на Украйна, за да не антагонизира Русия, с която поддържа работни отношения. Въпреки че Израел отдавна има тесни икономически и военни връзки със западноевропейските страни, сделката с Германия може да привлече вниманието на Москва.

Германия ще купи усъвършенстваната отбранителна система Arrow 3, която е предназначена да прихваща балистични ракети с голям обсег. Израел поиска одобрение за сделката от Държавния департамент на САЩ, тъй като системата е разработена съвместно от двете страни.

"Американското одобрение бележи важен крайъгълен камък в стратегическите отношения между Израел и Съединените щати", каза в изявление представител на израелската отбрана Даниел Голд. Той добавя, че системата ще разшири отбранителната способност на Германия.

Продажбата все още изисква допълнителни процедурни стъпки от Израел и Германия, включително одобрение от парламентите им, каза директорът на Израелската организация за противоракетна отбрана Моше Пател. По думите му компонентите на ракетната система ще бъдат напълно доставени на Германия до 2025 г., като системата следва да достигне пълна способност до 2030 г.

Германия стартира "Европейската инициатива за небесен щит", миналата година с 17 други нации, включително България, Великобритания и Швеция. Това представлява съвместна европейска система за противовъздушна отбрана.

Узи Рубин, бивш директор на програмата за противоракетна отбрана на Израел, каза, че Arrow 3 може да бъде преместен, за да действа като щит за балистични ракети с голям обсег на други европейски страни. Той обясни, че това е най-добрата налична защита срещу заплахата от балистични ракети, но не предпазва от крилати ракети или други, летящи на по-ниски височини.

Въпреки че Израел отхвърли исканията да предостави на Украйна оръжие, той изпрати хуманитарна помощ.

Израел изглежда разчита на факта, че тази сделка, както и продажбата на друга система за противоракетна отбрана на Финландия, включват само отбранителни оръжия - и няма да наруши отношенията си с Русия.

"Отношенията са малко обтегнати", каза Рубин, който също е експерт в Йерусалимския институт за стратегия и сигурност. "Но все пак ние не доставяме на Украйна никакви оръжия. Правим това, защото искаме да поддържаме отношенията с Русия на приемливо ниво", обясни той.