Израел проведе военна операция в Палестина

Свят
11:14 - 03 Юли 2023
1344
Израел проведе военна операция в Палестина

Израелската армия предприе рано тази сутрин мащабна военна операция в град Дженин на окупирания Западен бряг на река Йордан, а палестинските здравни служби  съобщиха, че при атаката са били убити най-малко трима палестинци, предаде АП, цитирана от БТА.

Акцията на въоръжените сили на Еврейската държава е била предприета срещу "единен команден център" на бойците от бежанския лагер  "Дженин". Според израелската армия става дума за "усъвършенстван център за наблюдение и разузнаване", където бойците се събирали, за да координират и подготвят действията си.

Израелските медии съобщиха, че военните са нанесли и въздушни удари, като са възродили военна тактика, която до голяма степен е била преустановена през последните две десетилетия, след като палестинското въстание срещу окупацията на Израел бавно е стихнало.

Палестинското министерство на здравеопазването потвърди рано тази сутрин, че при атаката са били убити трима палестинци, а 13 са били ранени, като трима от тях са в критично състояние.

При друг инцидент 21-годишен палестинец бе убит от израелски огън близо до град Рамала в окупирания Западен бряг, съобщи ведомството.

Бежанският лагер Дженин и съседният едноименен град са огнище на ескалиращото израелско-палестинско насилие от пролетта на 2022 г. насам. Днешната операция беше предприета само две седмици след друга насилствена конфронтация в района.

Смъртните случаи от днес увеличават броя на загиналите палестинци на Западния бряг през тази година на 131 души, което е част от продължаващия повече от година ръст на насилието в региона, където се наблюдават едни от най-тежките кръвопролития от близо две десетилетия.

Ръстът в насилието започна миналата година след серия палестински нападения, които накараха Израел да засили операциите си на окупирания Западен бряг.

При палестински нападения от началото на тази година са загинали 24-ма души.