Израел разхлабва мерките след масовата ваксинация

Към днешна дата има само четири нови положителни проби и 350 активни случаи

Свят
12:37 - 01 Юни 2021
1430
Израел разхлабва мерките след масовата ваксинация

В Израел отпадат ковид мерки след масовата ваксинация. Гражданите вече не са длъжни да показват сертификати за ваксинация, за да посещават ресторанти и места за забавление, а ограниченията за капацитета на търговските обекти са премахнати.

Здравният министър Юли Еделщайн заяви, че през следващите две седмици кабинетът му ще обсъди премахването на маските на закрито.

"Израелската икономика и обществеността могат да си поемат въздух", каза той в изявление.

Страната остава до голяма степен затворена за чуждестранни туристи, съобщи министерството на туризма, с изключение на някои експерти и ваксинирани туристи, участващи в пилотна програма.

Към днешна дата има само четири нови положителни проби и 350 активни случаи в Израел. В началото на 2021 г., пика на епидемията, Израел регистрираше 10 000 нови случая на ден и 88 000 заразени.

Страната получи милиони дози от ваксината на Пфайзер, като повече от 90% от гражданите на възраст над 50 години са били ваксинирани или са прекарали болестта. В училищата децата ще продължат да носят маски, тъй като младежите до 18 години все още не са ваксинирани в голямата си част.

Случаите на Covid-19 сред палестинците в окупирания от Израел Западен бряг също са намалели през последните седмици, откакто ваксините на кампанията Covax са били разпределен за по-бедните страни.

Израел е критикуван за отказа да ваксинира палестинците в Западния бряг и ивицата Газа, след като стана ясно, че израелските граждани, живеещи на територията на Западния бряг, имат право да участват в израелската програма за ваксинация. Страната заяви, че палестинските администрации на Западния бряг и Газа са отговорни за получаването на ваксини.

В Газа имунизацията беше спряна поради опустошителните израелски въздушни удари, които бяха отговор на ракетния обстрел на Хамас. Единствената лаборатория на анклава беше бомбардирана и двама лекари бяха убити. Газа регистрира 246 нови случая на вируса в началото на седмицата, докато Западният бряг регистрира 56.