Израел разположи 2500 полицаи за опазване на реда в Деня на Йерусалим

Свят
11:47 - 18 Май 2023
1766
Израел разположи 2500 полицаи за опазване на реда в Деня на Йерусалим

Израел разположи близо 2500 полицаи за опазване на реда по време на шествието на развяващи знамена еврейски националисти по главната палестинска улица в Стария град на Йерусалим, предаде АП, цитирана от БТА.

Властите твърдят, че засилената охрана е в името на това да се гарантира, че маршът ще премине без насилие.

Полицията е решила да позволи на хилядите участници в шествието да преминат по традиционния маршрут през Дамаската порта в Стария град - въпреки нарастването на израелско-палестинското насилие през последната година и тежките боеве между Израел и палестинските бойци в Газа миналата седмица.

Рано в четвъртък стотици евреи се изкачиха до място в Йерусалим, свято както за евреите, така и за мюсюлманите, като част от дейностите за деня, посещения, които палестинците смятат за провокативни. Сред тях е бил поне един министър от израелския кабинет.

Макар че израелските официални лица описват шествието като празничен парад, то беше помрачено от антиарабски расистки скандирания и насилие над местни палестинци от страна на някои от участниците в шествието.

Преди две години подобно събитие допринесе за разпалването на 11-дневна война между Израел и палестинските бойци в Газа, а войнствената групировка “ХАМАС” призова палестинците да се противопоставят на парада тази година.

Главният инспектор Йорам Сегал, високопоставен служител на полицията в Йерусалим, заяви вчера пред репортери, че властите са решени да предотвратят насилието този път.

Той заяви, че в района са разположени около 2500 полицаи, както за осигуряване на безопасността, така и за бърза реакция при евентуално насилие.

Сегал заяви, че полицията работи "ръка за ръка" с лидерите на еврейската и палестинската общност, за да запази мира. Той също така потвърди, че е имало редица превантивни арести на хора, за които се е смятало, че планират придружени с насилие нарушения. Той отказа да даде повече подробности.

Маршът отбелязва "Деня на Йерусалим", който е посветен на превземането на Източен Йерусалим от Израел по време на войната в Близкия изток през 1967 г. Израел смята целия Йерусалим за своя вечна столица, но анексирането на източния сектор, където се намират най-важните свети места в града, не е международно признато. Палестинците твърдят, че Източен Йерусалим е столица на тяхната държава.

Всяка година хиляди израелски националисти участват в шествието, развяват сини и бели израелски знамена и пеят песни. В някои случаи обаче протестиращите скандират антиарабски лозунги, докато минават покрай палестински зрители и магазини.

Министърът на националната сигурност на Израел, крайнодесният политик Итамар Бен-Гвир, участваше в шествието през миналите години. Не беше известно дали той ще присъства на събитието и тази година, която е първата му като министър в кабинета.

Вчера управляващата в Газа войнствена групировка "ХАМАС" призова палестинците да се противопоставят на парада.

"Молим жителите на Йерусалим да мобилизират масите, за да се противопоставят на марша на знамената в Йерусалим утре", заяви Мушир ал-Масри, представител на "Хамас" в Газа.

Групировката призова палестинците в окупирания Западен бряг и в Израел към "сблъсък с окупацията". Тя също така заяви, че ще проведе демонстрация, на която хората ще развяват палестински знамена по силно укрепената граница на Газа с Израел.

Като тест преди парада рано днес около 300 евреи посетиха най-чувствителното свято място в Йерусалим. Полицията е видяна да ескортира групи от еврейски посетители, които се разхождат из комплекса на върха на хълма, известен на евреите като Храмовия хълм, където се намират древните еврейски храмове, и е най-святото място в юдаизма. Палестинците го почитат като Благородното светилище, а днес там се намира джамията "Ал Акса" - третото след градовете Мека и Медина по святост място в исляма.