Израел разширява офанзивата си и настъпва към Централна Газа

Свят
13:12 - 22 Декември 2023
1695
Израел разширява офанзивата си и настъпва към Централна Газа

Израел разширява наземната си офанзива с нов натиск към централната част на ивицата Газа, съобщава "Ройтерс".

На този фон се очаква Съветът за сигурност на ООН да гласува резолюция за увеличаване на хуманитарната помощ за предотвратяване на заплахата от глад в палестинския анклав.

След като избледняха надеждите за предстоящ пробив в преговорите тази седмица в Египет, целящи да накарат Израел и "Хамас" да се споразумеят за ново примирие, бе съобщено за още въздушни удари, бомбардировки и боеве в Газа.

Днес израелската армия нареди на жителите на Ал-Бурейдж, в централната част на палестинския анклав, незабавно да се евакуират на юг. Мярката показва нов фокус на наземната офанзива, при която вече беше опустошена северната част на ивицата и бяха извършени няколко нахлувания на юг.

Правителството на Израел под ръководството на премиера Бенямин Нетаняху обеща да унищожи "Хамас" - ислямистката групировка, управляваща Газа, след като при атака на нейните бойци на 7 октомври бяха убити 1200 души, а 240 бяха взети за заложници.

Нарастващият брой на загиналите по време на израелската военна кампания за отмъщение обаче изостри международната критика, дори от страна на твърдия съюзник на Израел - Съединените щати.

По данни на здравното министерство на Газа 20 057 палестинци са били убити, а 53 320 - ранени, при израелски удари от 7 октомври насам.

Израелската армия изрази съжаление за смъртта на цивилни, но обвини подкрепяната от Иран групировка "Хамас", че действа в гъсто населени райони или използва цивилни като живи щитове - твърдение, което групата отрича.

Израел твърди, че 140 негови войници са били убити от началото на наземната офанзива в Газа на 20 октомври.

Израелските сили и преди са се сблъсквали с въоръжени бойци на "Хамас" в околностите на Ал-Бурейдж, но все още не са навлезли по-дълбоко в застроената зона, която се е развила от лагер за палестински бежанци от израелско-арабската война от 1948 г.

Свързаната с "Хамас" информационна агенция "Шехаб" съобщи за тежки обстрели и въздушни удари по Джабалия ал-Балад и бежанския лагер "Джабалия" в северната част на Газа. Посочва се и че израелски превозни средства се опитват да настъпят от западната страна на Джабалия.

Съобщава се и за въздушни удари в Хан Юнис и Рафах, на юг.

Израелската армия обяви, че нейните военновъздушни сили са унищожили площадка за изстрелване на ракети с голям обсег в Джухор ад-Дик, Централна Газа, от която са били "извършени скорошни изстрелвания към израелска територия" - възможна препратка към вчерашната атака срещу Тел Авив.