Израел се готви за възможна война с Иран

Техеран е готов да поднови ядрените преговори със световните сили този месец

Свят
13:19 - 10 Ноември 2021
1460
Израел се готви за възможна война с Иран

Висши израелски служители в отбраната казват, че страната се готви за възможността за въоръжен конфликт с регионален заклет съперник Иран и неговите проксита, съобщава АП.

Началникът на щаба на израелската армия генерал-лейтенант Авив Кохави коментира, че израелските военни "ускоряват оперативните планове и готовността си за справяне с Иран и ядрената военна заплаха".

Израел смята Иран за екзистенциална заплаха и предупреди, че ще действа с военна сила, ако е необходимо, за да попречи на Иран да разработи ядрени оръжия.

Миналия месец израелският външен министър Яир Лапид каза, че "ако един терористичен режим иска да се сдобие с ядрено оръжие, ние трябва да действаме".

Иран настоява, че неговата ядрена програма е само за мирни цели. Техеран е готов да поднови ядрените преговори със световните сили този месец, след като споразумението от 2015 г. за ограничаване на ядрената му програма се срина след оттеглянето на САЩ от споразумението през 2018 г.

Обръщайки се към законодателите на заседание на комисията по външни работи и отбрана на Кнесета, Кохави каза, че военните "продължиха да действат срещу нашите врагове в тайни операции и мисии около Близкия изток" през последната година.

Забележките му идват след поредица от докладвани израелски въздушни удари в Сирия. Израел нанесе стотици удари по свързани с Иран военни цели в съседна Сирия през последното десетилетие, но рядко признава операциите си.

Той заяви, че присъствието на Иран близо до северната граница е червена линия и че е насочено към оръжейни пратки към подкрепяната от Иран ливанска бойна групировка Хизбула и свързани с Иран обекти в Сирия.

Говорейки по време на посещение във фабрика за отбранителна промишленост в северния град Шломи, близо до границата с Ливан, израелският министър на отбраната Бени Ганц каза, че Израел "работи през цялото време за предотвратяване на война - извършва операции, предава съобщения, предотвратява военни натрупвания."

В случай на война, каза той, "ще сме готови да извършим операции, които не са виждани в миналото, със средства, които не са били в нашите ръце в миналото, които ще навредят на сърцето на терора и неговите способности".