Израел щурмува отново Хан Юнис

Свят
17:42 - 22 Април 2024
2005
Израел щурмува отново Хан Юнис

Израелските войски си проправиха път обратно в източната част на Хан Юнис при изненадващо нападение, казаха жители в понеделник, принуждавайки хората, завърнали се в изоставените си домове в руините на главния град на южната част на Ивицата Газа, да бягат отново, предава Ройтерс.

На други места в Хан Юнис бяха открити десетки тела в масови гробове, според палестинските власти, на мястото на главната болница в града, изоставена от израелските войски.

Израел нанесе въздушни удари срещу Рафах, последното убежище, където повече от половината от 2,3 милиона души в анклава са потърсили подслон.

Израелската армия внезапно изтегли по-голямата част от сухопътните си войски от южната част на ивицата Газа този месец след някои от най-интензивните боеве в седеммесечната война. Жителите започнаха да се прибират в предишни недостъпни квартали на втория по големина град в анклава, откривайки къщите си, превърнати в развалини, и мъртви тела по улиците.

В руините на някогашната болница Насър, най-голямата в южната част на Газа, Ройтерс видя служители на спешна помощ в бели костюми за защита, които изкопават трупове от земята с ръчни инструменти и багер. Службите за спешна помощ съобщиха, че през изминалия ден на мястото са били открити още 73 тела, с което броят на намерените през седмицата достигна 283.

Израел твърди, че е бил принуден да се бие в болници, тъй като там са действали бойци на Хамас - нещо, което медицинският персонал и Хамас отричат.

Властите в Газа казват, че откритите досега тела са само от един от поне три масови гроба, които са открили на мястото.

"Очакваме да намерим още 200 тела в същия масов гроб през следващите два дни, преди да започнем работа в другите две места", каза Исмаил Ал-Тхавабта, директор на управляваната от Хамас правителствена медийна служба, пред Ройтерс.

Той обвини Израел, че е извършил "екзекуции" в болницата и прикрил престъпленията, като погребал телата с булдозер. Израел категорично отрича да е извършвал екзекуции.

Жителите на Газа съобщиха за въздушни удари в няколко други района, включително Рафах. В Нусейрат в централната част на Газа официални лица казаха, че въздушен удар е повредил слънчевите панели на болницата, на които тя разчита за захранване.