Израел склонен 150 000 палестинци да се върнат в Северна Газа

Свят
16:27 - 10 Април 2024
1132
Израел склонен 150 000 палестинци да се върнат в Северна Газа

Израел се e съгласил на отстъпки относно връщането на палестинците в северната част на ивицата Газа, но смята, че "Хамас" не иска да сключи споразумение. Това заявиха израелски официални лица, цитирани от "Ройтерс".

Двама служители, запознати с преговорите за прекратяване на огъня в анклава, които се водят в Египет, посочиха, че съгласно предложението на САЩ за примирие Израел ще позволи връщането на 150 000 палестинци в Северна Газа без проверки за сигурност.

В замяна "Хамас" ще трябва да предостави списък на жените, възрастните и болните заложници, които все още държи живи.

Вчера палестинската групировка обяви, че последното предложение, предадено от египетски и катарски посредници, не отговаря на изискванията ѝ, но че ще го проучи допълнително, преди да отговори окончателно.

Според Израел "Хамас" все още не иска да сключи споразумение, отбелязаха двамата израелски служители.

В седмия месец от войната "Хамас" настоява за прекратяване на израелската военна офанзива, изтегляне на израелските сили от Газа и разрешение на разселените палестинци да се завърнат по домовете си.

Непосредствената цел на Израел е да осигури освобождаването на заложниците, заловени от "Хамас" при атаката на 7 октомври.

Тел Авив твърди, че няма да сложи край на войната, докато "Хамас" продължава да контролира Газа или все още представлява военна заплаха за Израел.

Над 33 000 палестинци загинаха от началото на израелската офанзива, като по-голямата част от 2,3-милионното население на Газа е разселено и голяма част от анклава пустее.

По-рано тази седмица Израел изтегли повечето си сухопътни сили от южната част на Газа след месеци на битки, но все още не се е отказал от офанзива срещу Рафах, на южната граница на Газа с Египет, където понастоящем са намерили убежище повече от половината жители на анклава.

Нетаняху увери, че цивилните ще бъдат евакуирани от Рафах, преди израелските сили да атакуват останалите батальони на "Хамас" там - обещание, което обаче не успокои особено международната общност.