Израел смята да ваксинира всички до 5 април

Десетки ваксинирани срещу COVID-19 израелци присъстваха на музикален концерт

Свят
13:18 - 25 Февруари 2021
1992
Израел смята да ваксинира всички до 5 април

Израел си е поставил за цел да отвори икономиката си до 5 април, след като е ваксинирал срещу коронавируса всички подходящи за ваксинация хора в страната. Това обяви израелският премиер Бенямин Нетаняху, предаде Ройтерс.

Той каза, че очаква до края на март всички израелци на и над 16 години, подходящи за ваксинация, да бъдат ваксинирани срещу коронавируса, което ще позволи икономиката да поднови работа на 5 април.

Премиерът също така съобщи, че Израел преговаря за откриване на две предприятия на „Пфайзер” и на „Модерна” в страната. Това на Модерна ще произвежда шишенца за ваксини, а това на Пфайзер ще извършва научно-изследователска дейност.

Междувременно в събитие, което може да се определи като прецедент в свят, копнеещ да се завърне към нормалното, десетки ваксинирани срещу COVID-19 израелци присъстваха на музикален концерт, предаде Ройтерс.

Проявата на открито, организирана в Тел Авив, е една от първите по програма за "рестартиране" на културните събития чрез ограничаване на посещаемостта до хора, които са ваксинирали или имат имунитет след заразяване с коронавируса.

Присъстващите на концерта на певицата Нурит Галрон в парка Яркон е трябвало да покажат "зелен пропуск" - валидиран от правителството сертификат, удостоверяващ, че са получили и двете дози от ваксината повече от седмица преди събитието или че са се възстановили от Ковид-19 и се предполага, че имат имунитет.

Пропуските са валидни шест месеца от момента на пълната ваксинация.

"След година у дома в изолирана среда е страхотно отново да сме навън сред хора", споделя един от присъствалите на концерта.