Израел спира огъня за няколко часа

Изралеските сили изчакват жителите от северната част на Газа да избягат на юг

Топ
15:30 - 12 Ноември 2023
4083
Израел спира огъня за няколко часа

Израел отново обяви неколкочасово спиране на операции на израелските сили, за да се даде възможност на жителите на северните части на ивицата Газа да избягат на юг. Прекратяването на огъня ще позволи и евакуирането на пациенти от най-голямата болница в Газа "Аш Шифа", включително 20 новородени. 

Времевият прозорец е от 7 ч. по Гринуич до 14 ч. по Гринуич (9 ч. до 16 ч. местно време). 

Израелската армия обяви, че ще отвори директен коридор за безопасно изтегляне на цивилни от болница "Аш Шифа", след като по-рано палестинската страна заяви, че основният генератор на болницата е спрял заради липса на гориво и в резултат на това са починали две новородени.

Световната здравна организация заяви, че е изгубила връзка с "Аш Шифа" и изрази дълбоко притеснение за служителите и пациентите там. Израелски военни потвърдиха, че има сблъсъци извън болничния комплекс, но заявиха, че сградата не е под обсада. 

Според палестинския "Червен полумесец" израелски танкове са разположени и на 20 метра от болницата "Ал Кудс" в град Газа, където също горивото за генераторите е свършило.
Свидетели и журналисти казаха, че в южните части на ивицата Газа е имало също няколко израелски въздушни удара. Израелските сили заявяват, че те са били изключително насочени към членове на "Хамас", отбелязва ДПА.

Същевременно днес представители на здравните власти на ивицата Газа казаха, че 13 палестинци са били убити при израелски удар по къща в град Хан Юнис, предаде Ройтерс.

Израелски цивилни са били ранени при обстрел с противотанкови ракети от територията на Ливан, съобщиха израелските Сили за отбрана (ЦАХАЛ). Израел е отговорил с артилерия, а ООН съобщи за свой миротворец, загинал от ливанската страна на границата. 

А Египет съобщи, че първата група от около 80 чужденци и ранени палестинци, евакуирани днес през граничния пункт Рафах, е достигнала Египет.