Израел: Турция дестабилизира региона

Бени Ганц призова за международен натиск върху Анкара

Свят
11:23 - 05 Октомври 2020
1982
Израел: Турция дестабилизира региона

Министърът на отбраната на Израел обвини Турция, че дестабилизира региона и работи срещу усилията за мир. Бени Ганц призова за международен натиск върху Анкара, за да промени поведението си, информира "Ройтерс".

Израел като цяло избягва публична критика по адрес на Турция, тъй като с нея поддържа търговски и дипломатически отношения, въпреки че повече от десетилетия правителството в Анкара е с пропалестинска позиция.

Ганц направи коментар пред арабски журналисти след установяването на дипломатически отношения между Израел и Обединените арабски емирства и Бахрейн.

Министърът описа Турция и Иран като държави, които "възпрепятстват насърчаването на мир и подкрепят регионална агресия".

Двете държави, основни врагове на Израел, разкритикуваха споразумението между Израел и арабските държави за нормализиране на отношенията. Те го разглеждат като предателство на палестинската кауза.

Вземайки под внимание действията на Турция в Северна Сирия и Източното Средиземноморие, намесата в Либия и контактите й с палестинските екстремисти от Хамас, Ганц каза, че всичко това е отдалечаване от стабилност.

"Определено въпросът за Турция е много сложен, защото Турция е част от НАТО", отбеляза Ганц на конференция, организирана от Арабския съвет за регионална интеграция.

Ние трябва да използваме всички налични варианти, които имаме и трябва да окажем влияние чрез международен натиск, за да е сигурно, че ще си отдръпнат ръцете от тероризма, подчерта той.

По думите му искат да са сигурни, че ще намерят точният баланс между поддържане на израелската безопасност и позволяване на палестински суверенитет.