Израел удари по училище в Газа , най-малко 30 души са мъртви

По-рано днес палестински официални медии съобщиха, че най-малко 14 палестинци са били убити при израелски нападения в южния град Хан Юнис

Топ
18:45 - 27 Юли 2024
953
Израел удари по училище в Газа, най-малко 30 души са мъртви

Най-малко 30 палестинци са били убити, а над 100 са ранени при израелски удар срещу училище в гр. Деир ал Бала в централната част на ивицата Газа, съобщиха палестинските здравни служители. Израелската армия обяви, че при атаката е поразила там команден център на "Хамас", съобщи БТА. 

В изявление на израелската армия се посочва, че от територията на учебното заведение били нанасяни атаки срещу техни военнослужещи и че там са се складирали оръжия. В текста се допълва, че цивилните са били предупредени за готвения израелски удар. 

При предишни подобни удари, които засегнаха гражданска инфраструктура, израелските военни обвиниха ислямистката групировка "Хамас", че излага цивилни на опасност и че умишлено действа в гъсто населени квартали, училища и болници, за да ги използва като прикритие. От "Хамас" отхвърлиха тези твърдения. 

По-рано днес палестински официални медии съобщиха, че най-малко 14 палестинци са били убити при израелски нападения в южния град Хан Юнис и че телата им са били докарани в медицинския комплекс "Насър".

Преди това израелската армия нареди евакуацията на град Хан Юнис в Газа, обявен за хуманитарна зона. Причината е, че военните планират операция срещу бойците на "Хамас" в града, както и в района на съседното селище Муаси, където има импровизиран бежански палатков лагер с хиляди хора.

Заповедта беше издадена след ракетен обстрел, който според Израел е бил извършен именно от този район.

Това е второ нареждане за евакуация само за седмица, издадено за зона, обявена за буферна, в която бягащите от сраженията в други части на Газа палестинци да могат да намерят убежище. От началото на войната на много от прогонените от домовете им палестинци се наложи да бягат по няколко пъти в търсене на безопасно място заради израелските бомбардировки и сухопътно настъпление.

След предишната такава заповед в понеделник, в района на Хан Юнис последваха израелски въздушни удари, при които са загинали най-малко 70 души, според здравното министерство в Газа, което се позовава на данни от болница "Насър".

Районът е част от 60-километрова "хуманитарна зона", към която Израел насочва палестинците, разселени от началото на войната в Газа. Голяма част от зоната е с палаткови лагери без елементарни условия като канализация и здравни обекти. Лагерите са и с ограничен достъп до хуманитарна помощ. Подслон там са намерили около 1,8 млн. палестинци. Това е над половината от предвоенното население на Газа от 2,3 млн. души.

По оценки на ООН от февруари, на територията на палестинския анклав има около 17 000 непридружени деца и този брой вероятно е нараснал още.