Израел успешно тества ПРО "Стрела"

Изпитанието е проведено в 23,45 часа местно време в сряда

Свят
14:19 - 13 Август 2020
1629
Израел успешно тества ПРО "Стрела"

Израел успешно тества системата за противоракетна отбрана "Стрела" (Arrow-2), която е разработвана в сътрудничество със САЩ, обяви говорител на израелското военно министерство, цитиран от "Аарец".

"Стрела" е част от многослойна система за противоракетна отбрана на Израел, от ракети с малък обсег до екзосферни балистични ракети.

"Израел е изправен пред далечни и близки предизвикателства и нашите технологични умения...обещават, че ние винаги ще бъдем една крачка пред нашите врагове и защитават Държавата Израел", обяви военният министър Бени Ганц.

"Съвместният тест със САЩ изразява приятелството и партньорството между нашите държави и и дълбокия ангажимент на САЩ към сигурността на израелските граждани. Ние ще продължим да работим заедно за укрепване на възможностите на системата за сигурност - по въздух, море, земя и в киберпространството", каза той.

Изпитанието е проведено в 23,45 часа местно време в сряда в израелски централен регион.

Arrow 2 и по-ново поколение система Arrow 3 са на върха на израелския щит, изграждан със САЩ.

Израел се надява да постигне близо 100% точност на системата за прихващане на ракети.

"Стрела" е сегмент от тристепенен израелски щит. Той включва успешно разгърнатия "Железен купол" ("Iron Dome"), който поразява ракети и мини с малък обсег на действие и "Прашката на Давид" ("David's Sling") със среден обсег на действие, и система Arrow-2.

САЩ и Израел развиват Arrow от 1988 година. "Стрела" е оперативна от януари 2017 г.