Израел вече пуска без виза всички американци

САЩ
11:10 - 20 Юли 2023
1355
Израел вече пуска без виза всички американци

Израел вече позволява на всички граждани на Съединените щати да влизат на територията на страната без визи, съобщава "Франс прес".

Решението е в сила и за американците, пребиваващи на палестинска територия. То е част от реципрочно споразумение, подписано вчера.

"Това ще позволи на всеки американски гражданин да влезе в Израел и впоследствие, когато Израел бъде приет в програмата, ще позволи на израелските граждани да влизат в САЩ без виза", посочват от кабинета на израелския министър-председател.

"Това е важен крайъгълен камък, който ни доближава до пълното покриване на изискванията на американското правителство за кандидатурата ни за приемане в програмата за безвизов режим", допълват от правителството.

Прилагането на процедурата за реципрочност влиза в сила от днес.

Уточнява се, че споразумението ще важи за всички граждани на САЩ, включително тези с двойно гражданство и живеещите на Западния бряг и Ивицата Газа.

Досега палестинците с американско гражданство нямаха право да влизат в Израел през летище "Бен Гурион" без виза, а трябваше да го правят през Йордания.

Гражданите на 40 държави са освободени от изискване за виза при кратък престой в Съединените щати с цел почивка или по работа.

От години Израел води преговори за присъединяване към програмата за безвизов режим със САЩ.

Говорителят на Държавния департамент на САЩ Матю Милър заяви, че до 30 септември ще бъде взето решение дали Израел може да бъде включен в програмата.

Новината дойде в момент, когато израелският президент Исак Херцог е на официално посещение в САЩ, на фона на напрежението между американския президент Джо Байдън и правителството на премиера Бенямин Нетаняху, което Вашингтон смята за "крайно".