Израел за първи път изнесе суров петрол

Танкерът е придружаван от противопожарен кораб и е с изключени системи за проследяване

Новини
14:32 - 14 Февруари 2023
1569
Израел за първи път изнесе суров петрол

Израел стана за първи път износител на петрол. Според „Файненшъл таймс“ първата пратка суров петрол за износ е била натоварена в понеделник от израелското петролно находище Кариш.

Находището Кариш отдавна е обект на териториален спор между Израел и Ливан, тъй като се намира директно на морската граница между двете страни. Едва през октомври 2022 г. израелското правителство, подкрепено от САЩ, сключва договор за морска граница с Ливан, в който Кариш остава за Израел, а съседното находище Кана - за Ливан.

Израел предприе допълнителни мерки за сигурност при изпращането на първия си износ на петрол. В понеделник танкерът, който е взел петрол от находището, е изключил системите си за проследяване, така че по-нататъшният му маршрут не може да бъде проследен. Танкерът е придружаван и от противопожарен кораб. Не е известно кой е купувач на израелския петрол.

Израелското находище се разработва от края на миналата година от гръцката Energean, а френската TotalEnergies трябва да започне да добива нефт от ливанското находище по-късно тази година.

На снимката: Ливанският депутат Мелем Халаф показва карта на спорните между Ливан и Израел нефтени находища