Израел задържа имам , молещ се за убития Исмаил Хания

Движението "Хамас", което воюва в ивицата Газа, обяви в сряда, че лидерът им е убит.

Новини
10:39 - 03 Август 2024
847
Израел задържа имам, молещ се за убития Исмаил Хания

Израелската полиция задържа временно имама на джамията "Ал Акса" в Стария град на Йерусалим заради молитви за убития лидер на радикалната палестинска групировка "Хамас" Исмаил Хания, който беше погребан в столицата на Катар Доха вчера, предаде ДПА.

Полицаи държаха няколко часа осемдесет и пет годишния Екрима Сабри след вчерашните му молитви, заявиха неговите адвокати, цитирани от агенцията. Медии в Израел информираха, че властите разследват дали Сабри е подбуждал към насилие с молитвите си за Хания. 

Сабри е заявил, че жителите на Йерусалим ще се молят на Аллах да даде на мъченика своята милост. "Молим за него състрадание и рай", е казал според информации имамът, който оглавява Висшия палестински ислямски съвет.

Движението "Хамас", което воюва с Израел в ивицата Газа, обяви в сряда, че Хания е убит.

Политическият лидер на палестинската групировка, чието нападение срещу Южен Израел на 7 октомври миналата година, доведе до настъплението на израелската армия в Газа, беше оплакан от хиляди присъстващи на погребалната церемония за него и телохранителя му в катарската столица Доха вчера.

На погребението присъстваха членове на палестинските въоръжени групировки "Хамас" и "Ислямски джихад", както и официални представители на Катар и Иран, отбелязва АП. "Сигурни сме, че пролятата му кръв ще ни донесе победа, достойнство и свобода", каза в молитвата си високопоставеният официален представител на "Хамас" Халил ал Хая. Той е смятан за вероятният наследник на Хания начело на радикалното палестинско движение, посочва АП.