Израел засили бомбардировките в Газа и Ливан

Ракети на "Хизбула" удариха по Хайфа

Топ
08:00 - 07 Октомври 2024
1424
Израел засили бомбардировките в Газа и Ливан

Нова поредица от въздушни удари нанесе Израел в покрайнините на ливанската столица Бейрут късно в неделя на фона на засилени бомбардировки в северната част на ивицата Газа и в Южен Ливан.

Според палестински представители при удар срещу джамия в ивицата Газа са загинали 19 души.

Междувременно Израел потвърди, че "Хизбула" е извършила атака срещу Хайфа, но засега не е известно дали пораженията се дължат на ракетите на "Хизбула" или на противовъздушната отбрана. Според екипите за бърза помощ медицинска помощ е оказана на 10 души, повечето от които ранени от шрапнели.

Израел е в състояние на повишена готовност преди възпоменателните събития за годишнината от нападението на "Хамас" в Южен Израел на 7 октомври миналата година, а демонстрациите продължават по цял свят.

По-рано в неделя израелските сили нанесоха удар в град Каматия, югоизточно от Бейрут, където според ливанското министерство на здравеопазването са загинали шестима души, сред които три деца.

Ракети, изстреляни от ливанската групировка "Хизбула", са ударили третия по големина израелски град Хайфа, съобщи рано днес израелската полиция.

Според израелски медии десет души са били ранени в северната част на страната.

В съобщение на "Хизбула" се казва, че цел на атаката е била военна база южно от Хайфа, срещу която е бил изстрелян залп от ракети "Фади 1". Според публикации две ракети са ударили Хайфа.

Полицията съобщи, че са повредени няколко сгради и други имоти. Има съобщения за леки наранявания и хора, които са били откарани в близка болница.

От своя страна израелската армия обяви, че нейни самолети са нанесли удари по цели на разузнаването на "Хизбула" в Бейрут, включително средства за събиране на разузнавателна информация, командни центрове и други инфраструктурни цели.

През последните няколко часа въздушни удари са били нанесени срещу складове за оръжия на "Хизбула" в района на Бейрут, съобщи израелската армия, която отбелязва, че са регистрирани вторични експлозии, които потвърждават наличието на въоръжение в обектите.

Израел обвинява "Хизбула", че умишлено разполага командните си центрове и въоръжението си под жилищни сгради в Бейрут и застрашава цивилното население.

 САЩ за израелските бомбардировки в Ливан: Военният натиск може да даде възможност за дипломация, но крие рискове 

В отговор на тежките израелски бомбардировки в Ливан правителството на САЩ заяви в неделя, че военният натиск може да даде възможност за дипломация, но може да доведе и до грешни сметки, предаде Ройтерс.

"Военният натиск понякога може да даде възможност за дипломация. Разбира се, военният натиск може да доведе и до грешни сметки. Той може да доведе до непредвидени последици", заяви говорител на Държавния департамент на САЩ в изявление до медиите.

Ведомството заяви, че подкрепя Израел да нанася удари по екстремистки цели, но не желае да бъде атакувана гражданска инфраструктура.

"Всяка цивилна жертва е твърде много", посочи говорителят на Държавния департамент.