Израел засилва офанзивата си в Северна и Централна Газа

Свят
14:28 - 10 Юли 2024
1129
Израел засилва офанзивата си в Северна и Централна Газа

Израелските сили засилиха офанзивата си в Северна и Централна Газа в сряда, часове след въздушен удар по лагер за разселени, който палестинските официални лица твърдят, че е убил над 29 души. Израел разпространи листовки с инструкции за евакуация на град Газа, което сигнализира за по-широка операция, предава Ройтерс.

Във вторник израелска ракета удари палатков лагер в южната част на Газа във вторник точно когато разселени хора се бяха събрали да гледат футболен мач в училище, казаха очевидци в сряда.

Най-малко 29 души, предимно жени и деца, са били убити при удара, според палестински служители. Ракетата е попаднала сред множество събрали се зрители в училищен двор в Абасан източно от Хан Юнис, докато търговци са продавали смутита и бисквити - малък опит за връщане към нормалността в обхваната от война ивица Газа.

Хамас съобщи за над 60 убити палестинци от израелските действия във вторник, което поставя под въпрос преговорите за примирие в катарската столица Доха. Израелската армия заяви, че ударът е бил насочен към боец на Хамас, участвал в нападението на 7 октомври.

Израелските сили задълбочиха навлизането си в град Газа, провеждайки обиски от къща на къща и разположиха танкове в щаб-квартирата на Агенцията на ООН за плестинците UNRWA. Палестинският Червен полумесец съобщи за отчаяние сред жителите на град Газа, блокирани поради интензивните бомбардировки.

Конфликтът, започнал с нахлуването на Хамас в Израел на 7 октомври, доведе до над 38,000 загинали палестинци, докато повече от 1,200 израелци са загинали и около 250 бяха взети за заложници.

Израелските военни операции продължават, докато преговорите за примирие напредват на фона на нарастващо напрежение и жертви от двете страни.