Израелската армия увеличава броя на резервистите с 50 000

Свят
16:49 - 05 Юни 2024
1823
Израелската армия увеличава броя на резервистите с 50 000

С нарастването на напрежението по северната граница на Израел правителството увеличава броя на резервистите, които армията има право да мобилизира в случай на нужда от 300 000 на 350 000, съобщава "Таймс ъф Израел".

Решението ще остане в сила до 1 август.

В изявление, направено на ливанската граница тази сутрин, премиерът Бенямин Нетаняху предупреди, че Израел е "подготвен за изключително силни действия на север".

Вчера командващият въоръжените сили на Израел генерал-лейтенант Херци Халеви посочи, че страната му е близо до вземане на решение относно ежедневните атаки на "Хизбула" срещу Северен Израел на фона на войната в Газа.

По-рано тази седмица в северната част на страната избухнаха големи пожари, някои от които бяха предизвикани от атаки с дронове и ракети на "Хизбула". Това стана повод за призиви за военни действия от страна на някои членове на коалицията и породи опасения, че Израел скоро може да бъде въвлечен в наземни операции на два фронта.

На фона на войната в ивицата Газа израелската армия мобилизира общо 287 000 резервисти, много от които към момента вече са освободени от служба. Това бе най-голямото призоваване на резервисти в историята на Израел.