Израелски хакери блокираха бензиностанциите в Иран

Свят
12:13 - 18 Декември 2023
2303
Израелски хакери блокираха бензиностанциите в Иран

Хакерска група, обвинявана от Техеран във връзки с Израел, твърди, че е извършила кибератаки, които са прекъснали услугите на бензиностанции в Иран, съобщава "Ройтерс", позовавайки се на иранската държавна телевизия и израелските местни медии.

Иранският министър на петрола Джавад Оуджи заяви, че услугите са били прекъснати в около 70% от бензиностанциите в страната, като възможна причина за проблема е и външна намеса.

Иранската държавна телевизия информира, че групата "Хищно врабче" (Predatory Sparrow) твърди, че стои зад срива в услугите. Израелските местни медии също съобщиха за твърдението.

"Тази кибератака беше извършена по контролиран начин, за да се избегнат потенциални щети спрямо службите за спешна помощ", уточняват от "Хищно врабче".

Агенцията за гражданска отбрана на Иран, която отговаря за киберсигурността на посочи, заяви, че все още проучва всички възможни причини за смущенията.

Иранската държавна медия добави, че в миналото хакерската група е поемала отговорност за кибератаки срещу ирански бензиностанции, железопътни мрежи и стоманени фабрики.

Това е първият подобен инцидент от 2021 г. насам, когато мащабна кибератака в Иран прекъсна продажбата на гориво и причини дълги опашки по бензиностанциите в цялата страна. Техеран обвини Израел и Съединените щати, че стоят зад тези атаки.

Днешното прекъсване на услугите започна рано в понеделник и засегна значително Техеран, като принуди редица бензиностанции да работят ръчно.

"Поне 30% от бензиностанциите работят, а останалите постепенно разрешават проблема с прекъсването на услугите", докладва Оуджи.

Реза Навар, говорител на иранската асоциация на бензиностанциите, уточни, че сривът се дължи на проблем със софтуера.

"Софтуерният проблем с горивната система беше потвърден в някои станции в цялата страна и в момента експертите го отстраняват", посочи той.

Навар добави, че няма недостиг на гориво, но призова шофьорите да не ходят на бензиностанциите.

Министерството на петрола уточни, че прекъсването не е свързано с планове за увеличаване на цената на горивото - политика, която предизвика масови протести през 2019 г. и доведе до насилствени репресии.

Към момента бензиностанциите се опитват да осигурят гориво ръчно, като ще отнеме между 6 и 7 часа за разрешаване на проблема.

Израел все още не е коментирал кибератаката в Иран.

Междувременно израелският киберотдел обвини Иран и "Хизбула" за опит за кибератака срещу болница в Северен Израел преди около три седмици. Отбелязва се, че атаката е била осуетена, но хакерите са успели да извлекат "част от чувствителната информация, съхранявана в информационните системи на болницата".