Израелски танкове нахлуха в база на мироопазващите сили на ООН в Ливан

Свят
18:46 - 13 Октомври 2024
7087
Израелски танкове нахлуха в база на мироопазващите сили на ООН в Ливан

ООН съобщи, че израелски танкове са нахлули в база на нейните мироопазващи сили в Южен Ливан, предаде "Ройтерс".

Припомняме, че по-рано днес израелският премиер Бенямин Нетаняху призова ООН да евакуира войските на мироопазващите сили UNIFIL от зоните на бойни действия в Ливан, а няколко часа по-късно UNIFIL съобщи за това, което определи като допълнителни израелски нарушения, включително насилствено влизане на танкове през портите на база.

В изявление адресирано до генералния секретар на ООН Антонио Гутериш, който Израел обяви за "персона нон грата" и му забрани да влиза страната, Нетаняху е заявил, че "дойде време да изтеглите UNIFIL от крепостите на Хизбула и от бойните зони".

По думите на Нетаняху израелската армия многократно е искала това от ООН, но многократно е получавала отказа, "което води до осигуряване на човешки щитове на терористите от Хизбула", както се е изразил премиерът.

Но от своя страна подкрепяната от Иран въоръжена групировка Хизбула отрича обвинението на Израел, че използва близостта на мироопазващи сили за защита.

Петима миротворци досега са били ранени при поредица от израелски удари, които са засегнали позиции на мироопазващите сили през последните дни.

По-рано днес италианският премиер Джорджия Мелони е разговаряла по телефона с Бенямин Нетаняху, като е осъдила израелските атаки срещу мироопазващите сили на ООН.

Италия разполага с повече от хиляда войници в силите на UNIFIL, което я прави един от най-големите участници от страна на персонал. Франция и Испания, всяка от които има близо 700 войници в силите, също осъдиха израелските атаки.