Израелските сили извадиха телата на петима заложници от Газа

Свят
09:06 - 25 Юли 2024
2109
Израелските сили извадиха телата на петима заложници от Газа

Израелските сили откриха в сряда телата на петима заложници, убити при нападението на "Хамас" на 7 октомври и държани в Газа оттогава, съобщи израелската армия, цитирана от "Ройтерс".

Мая Горен, 56-годишна учителка в детска градина, беше убита по време на атаката срещу нейния кибуц Нир Оз, според израелската армия, една от най-тежко засегнатите общности при смъртоносната атака в Южен Израел, която предизвика опустошителната война .

Другите четирима заложници са двама войници от запаса и двама войници от наборната служба, убити в битка по време на атаката на 7 октомври, казаха военните.

Телата им бяха извадени от района на Хан Юнис в южната част на Газа, където израелските сили започнаха нови нападения тази седмица.

Петимата бяха изброени сред 120 заложници, които все още са в Газа, около една трета от които Израел обяви за мъртви задочно въз основа на съдебномедицински констатации, разузнавателна информация, разпити на заловени бойци, видеозаписи и показания на освободени заложници.

В реч пред Конгреса на САЩ в сряда израелският премиер Бенямин Нетаняху каза, че правителството му е активно ангажирано с интензивни усилия за освобождаване на останалите заложници, които той беше уверен, че ще успеят.

Израелска делегация ще участва в преговори за осигуряване на прекратяване на огъня в Газа и освобождаване на заложници - с посредничеството на Съединените щати, Египет и Катар - следващата седмица, каза израелски официален представител в сряда.

"Хамас" иска споразумение за прекратяване на огъня, за да сложи край на войната в Газа, но Нетаняху казва, че войната не може да приключи, преди Хамас да бъде победен.